آموزش اتوماسیون صنعتی

معرفی جامع نرم افزارهای plc

معرفی جامع نرم افزارهای پی ال سی

در حوزه اتوماسیون صنعتی، PLC ها نقش مهمی در کنترل کارآمد ماشین‌آلات و فرایندها دارند. نرم افزارهای PLC به عنوان مغز این دستگاه عمل کرده و امکان برنامه‌ریزی و نظارت بر وظایف پی ال سی را بر عهده دارد. در ادامه به بررسی و معرفی جامع نرم افزارهای plc خواهیم پرداخت.

عملکرد نرم افزارهای plc

نرم افزارهای plc برای اجرای عملکردهای خاص بر اساس ورودی‌هایی که از حسگرها و سایر دستگاه‌ها دریافت می‌کنند، طراحی شده‌اند. این برنامه‌ها با استفاده از پلتفرم‌های نرم افزاری تخصصی ایجاد می‌شوند که کاربران را قادر می‌سازد توالی‌های منطقی را توسعه‌ دهند، پارامترها را تنظیم کنند و مسائل را به طور موثر عیب‌یابی نمایند. این ویژگی‌ها برای ایجاد راه‌حل‌های اتوماسیون قوی و اطمینان از یکپارچگی با سیستم‌های موجود ضروری است.

دستورالعمل استفاده از نرم افزارهای PLC

دستورالعمل استفاده از نرم افزارهای PLC

برای طراحی یک سیستم قابل کنترل و قوی نیازمند رعایت دستورالعمل‌هایی داریم:

  • الزامات را تعریف کنید: الزامات PLC، از جمله سیگنال‌های ورودی و خروجی را به وضوح تعریف کنید.
  • انتخاب سخت افزار: سخت افزاری را انتخاب کنید که برای PLC مناسب باشد و نیازهای سیستم را برآورده سازد. قابلیت پردازش، حافظه، گزینه‌های ارتباطی و عوامل محیطی را در نظر بگیرید.
  • انتخاب نرم افزارهای PLC: زبان برنامه‌نویسی را انتخاب کنید، با توجه به نیاز سیستم گزینه‌های زیادی دارید.
  • از شیوه‌های کدنویسی ثابت استفاده کنید: برای ساده‌تر کردن برنامه برای خواندن و نگهداری، از روش‌های کدنویسی ثابت استفاده کنید. کامنت گذاری و حاشیه‌نویسی را حتماً انجام دهید.
  • تست سیستم: قبل از انجام، حتماً سیستم را به صورت کامل تست کنید. سعی کنید یک آزمایش شبیه‌سازی‌شده مانند دنیای واقعی را انجام دهید. این تست، به شناسایی مشکلات بالقوه و اطمینان از عملکرد سیستم کمک خواهد کرد.

انجام همین چند کار ساده به شما کمک می‌کند تا یک سیستم کنترل قوی و قابل اعتماد با نرم افزار PLC، طراحی کنید.

معرفی نرم افزارهای plc

هر برند تولیدکننده PLC، نرم افزارهای منحصربه‌فرد خود را روانه بازار کرده است. برای اینکه از بهترین نرم افزار PLC  استفاده کنیم، ابتدا بهتر است که با انواع نرم افزارهای PLC آشنا شویم. در ادامه به بررسی تمامی نرم افزارهای موجود خواهیم پرداخت:

نرم افزار Step5

اولین ورژن نرم افزار PLC که توسط شرکت زیمنس ارائه شد، نرم افزار Step5 بود. البته این نرم افزار تقریباً از رده خارج شده ولی همچنان توسط بسیاری از شرکت‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. خیلی از برنامه نویسان تازه‌کار، ابتدا با این نرم افزار شروع می‌کنند و سپس به سراغ بقیه نرم افزارها می‌روند. این نرم افزار چندین بار توسط شرکت زیمنس آپگرید شده، اما در حال حاضر هیچ نسخه جدیدی نیامده و رسماً اعلام شده که کاربران از نرم افزار Step7 TIA Portal استفاده کنند.

نرم افزار Step7

تصویری از محیط step7

یکی از نرم افزارهای PLC زیمنس که به وفور مورد استفاده قرار می‌گیرد، نرم افزار Step7 شرکت زیمنس است. نرم افزار Step7 TIA Portal یک ابزار مهندسی جامع برای پیکربندی و برنامه‌نویسی تمامی PLC های برند زیمنس است. این نرم افزار به شما کمک می‌کند تا برنامه‌نویسی را به صورت مستقیم و کارآمد انجام دهید. شما می‌توانید در هر مرحله کاری گزارش کار را مشاهده کنید. عملکردهایی مانند کشیدن و رها کردن، کپی کردن و چسباندن به شما کمک می‌کند تا سریع‌تر کدنویسی را پیش ببرید. صرف نظر از اینکه در زمینه مهندسی مبتدی هستید یا تجربه زیادی دارید، به راحتی می‌توانید کدنویسی را نرم افزار Step7 TIA Portal را انجام دهید. به لطف تعمیر و نگهداری آسان از راه دور، به ندرت نیاز به تعمیر پیدا خواهید کرد.

نرم افزار Logo! Soft comfort

یکی از بهترین نرم افزارهای PLC، نرم افزار Logo! Soft comfort  است. این نرم افزار هم توسط شرکت زیمنس ارائه شده است. پروژه‌های کوچک تا متوسط اتوماسیون صنعتی را می‌توان به کمک این نرم افزار راه‌اندازی کرد. کدنویسی به کمک این نرم افزار Logo! Soft comfort فوق‌العاده آسان است. به لطف طراحی بصری و اینفوگرافی می‌توانید در کوتاه‌ترین زمان ممکن برنامه‌نویسی را یاد بگیرید. نرم افزار Logo! Soft comfort تست آفلاین و آنلاین، شبیه‌سازی و بایگانی برنامه‌ها را ارائه می‌دهد.

نرم افزار Tisoft

نرم افزار Tisoft هم یکی از قدیمی‌ترین نرم افزارهای PLC بوده که توسط شرکت زیمنس ارائه شده است. از نرم افزار Tisoft برای کدنویسی با PLC های سری 505 استفاده می‌شود. این نرم افزار از برنامه‌نویسی منطقی بهره برده و آخرین نسخه آن 6.3 است. شرکت زیمنس دیگر این نرم افزار را آپگرید نمی‌کند.

نرم افزار WPLSOFT

نرم افزار WPLSOFT یک نرم افزار برای برنامه‌نویسی سری Delta DVP-PLC است. این نرم افزار رابط کاربری ساده‌ای داشته و قابلیت شبیه‌سازی دارد. به کمک نرم افزار WPLSOFT می‌توانید تمام PLC های شرکت دلتا را برنامه‌نویسی کنید. نصب این نرم افزار فوق‌العاده آسان بوده و طراحی بصری جذابی دارد.

نرم افزار Ispsoft

یکی دیگر از نرم افزارهای شرکت دلتا، نرم افزار Ispsoft است. این نرم افزار دارای ابزارهای گرافیکی بوده و برای PLCهای صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. به کمک نرم افزار Ispsoft می‌توان زبان‌های برنامه‌نویسی منطقی مانند دیاگرام و لدر لوجیک را استفاده کرد. به کمک این نرم افزار می‌توان انواع PLCها، از بزرگ و صنعتی گرفته تا PLCهای کوچک را برنامه‌نویسی کرد.

نرم افزار Winproladder

اگر قصد دارید برنامه‌نویسی PLCهای شرکت FATEK را انجام دهید، باید از نرم افزار Winproladder استفاده کنید. شرکت FETEK یکی از مهم‌ترین شرکت‌های تولیدکننده PLC در ایران بوده و خیلی از برندهای بزرگ، PLC این برند را دارند. نرم افزار Winproladder به کمک زبان لدر منطقی برنامه‌نویسی را انجام می‌دهد. سیستم شبیه‌سازی نیز در این نرم افزار وجود دارد.

سخن پایانی

PLCها جزء حیاتی اتوماسیون صنعتی مدرن هستند که قابلیت‌های کنترل و نظارت بی‌نظیری را ارائه می‌دهند. یکی از مهم‌ترین قسمت‌های کار با PLC، آموزش نرم افزارهای plc است. در این مقاله سعی کردیم به صورت خلاصه با تمامی نرم افزارهای PLC آشنا شویم. به کمک این راهنما می‌تواند اتوماسیون صنعتی را به راحتی آموخته و در بازار رقابتی فعالیت کنید.

منابع:

https://www.plctable.com/plc-software/#:~:text=The%20PLC%20software%20controls%20the,used%20to%20program%20PLC%20software.

https://www.siemens.com/global/en/products/automation/systems/industrial/plc/logo/logo-software.html

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *