آموزش اتوماسیون صنعتی

آموزش سیم بندی PLC

آموزش سیم بندی plc

سیم کشی PLC، یک مهارت ضروری برای کسانی است که به دنبال ورود به حوزه اتوماسیون صنعتی هستند. از اصول اولیه و پایه‌ی تسلط بر اتوماسیون صنعتی، سیم بندی PLC است. تکنیک‌های مختلفی برای سیم کشی PLCهای مختلف وجود دارد. به کمک انواع روش های سیم کشی plc می‌توانید به خوبی نصب plc را انجام دهید. در این مقاله همراه ما باشید تا به آموزش سیم بندی plc و انواع روش‌های آن بپردازیم.

Plc چیست؟

پی ال سی یا Programmable Logic Controller، یک دستگاه الکترونیکی است برای کنترل و نظارت بر فرآیند اتوماسیون در سیستم‌های صنعتی استفاده می‌شود. پی ال سی اولین نیاز هر کارخانه و کارگاه کوچک است. plc می‌تواند، مانیتورینگ و کنترل فرآیندها، جمع‌آوری اطلاعات و برنامه‌ریزی را انجام دهد. هر plc نیاز به برنامه‌نویسی دارد تا داده‌های منطقی تبدیل به دیتاهای قابل انجام شوند. یکی از مهم‌ترین نکات نصب این دستگاه، سیم بندی plc است.

اهمیت سیم بندی در PLC

مهم‌ترین مرحله نصب PLC، سیم بندی آن است. سیم بندی درست پی ال سی، موجب ارتباط صحیح با سایر دستگاه‌ها می‌شود. سیم بندی دقیق و صحیح انواع PLC، خطاهای ناشی از اشتباهات در ارتباط را کاهش داده و موجب افزایش کارایی PLC خواهد شد. سیم کشی صحیح PLC باعث افزایش ایمنی شده و از بروز حوادث ناشی از اتصالات نادرست، جلوگیری می‌کند، همچنین به بهبود کارایی و عملکرد سیستم اتوماسیون کمک خواهد کرد. در صورت سیم بندی نادرست، خسارات جبران‌ناپذیری وارد خواهد شد، به همین دلیل آموزش سیم کشی plc ضروری است.

انواع روش های سیم کشی plc

سیم کشی دستگاه plc، از انواع مختلفی از ورودی‌ها و خروجی‌ها تشکیل شده است که عبارت‌اند از:

  • ورودی‌های آنالوگ: کارت ورودی آنالوگ PLC، معمولاً به فرستنده‌های مختلف مانند فرستنده فشار، دما، جریان، لرزش، ترانسمیتر سطح و… ارسال می‌شود.
  • خروجی‌های آنالوگ: کارت خروجی آنالوگ PLC، فرمان تغییر بار درایو را انجام می‌دهد.
  • ورودی‌های دیجیتال: سوئیچ‌های فشار، سوئیچ‌های دما، سوئیچ‌های جریان، فیدبک، نشانگر اجرا و… از جمله دستگاه‌هایی هستند که به کارت ورودی دیجیتال PLC متصل می‌شود.
  • خروجی‌های دیجیتال: برای راه‌اندازی یا توقف درایو، دستوران با استفاده از کارت خروجی دیجیتال PLC ارسال می‌شود.

به صورت کلی ورودی‌ plc می‌تواند سنسور، سوئیچ یا هر سیگنال ورودی دیگر باشد. بعد از ورودی‌ها، پایانه‌های خروجی را داریم که محل اتصال هستند. برای درک بهتر بگذارید با یک مثال به تشریح اهمیت سیم کشی و ورودی‌ها و خروجی‌ها در plc بپردازیم. فرض کنید سوار یک آسانسور شده‌اید. تنها کاری که باید برای حرکت آسانسور انجام دهید، فشردن کلید مدنظر است. این کلید همان ورودی است. کلید به آسانسور می‌گوید که می‌خواهید وارد کدام طبقه شوید. کلید مانند زبان بین شما و آسانسور عمل کرده و موجب حرکت موتور خواهد. حرکت همان خروجی است. در نتیجه دکمه همان ورودی است که به پایانه‌های ورودی وصل می‌شود و موتور نیز به پایانه‌های خروجی اتصال پیدا می‌کند.

برای هر کدام از ورودی‌ها و خروجی‌ها، نیاز به انواع روش های سیم کشی plc است.

آموزش سیم بندی plc زیمنس

آموزش سیم بندی plc زیمنس

آموزش سیم بندی plc برای هر شخصی که به دنبال کار با PLCهاست، ضروری می‌باشد. آموزش سیم بندی plc شامل یادگیری و درک نمودارهای سیم کشی و تمرینات عملی برای کسب مهارت است. قبل از شروع آموزش سیم کشی plc زیمنس، نیاز است تا به سایت اصلی برند پی ال سی مراجعه کرده و دیاگرام سیم بندی مدل خود را دانلود نمایید. در ادامه مراحل گام به گام سیم کشی PLC را بررسی خواهیم کرد:

  • جمع‌آوری ابزارهای لازم: قبل از شروع آموزش سیم کشی PLC زیمنس، مطمئن شوید که ابزارهای لازم مانند سیم‌کش، پیچ‌گوشتی، و انبردست را در اختیار دارد.
  • دانلود نمودارهای سیم کشی PLC: دیاگرام سیم کشی یک شکل شماتیک الکتریکی است که نمای گرافیکی ساده‌ا‌ی دارد. برای دانلود نمودار سیم بندی پی ال سی کافی است به سایت اصلی سازنده مراجعه کرده و به دنبال مدل PLC باشید؛ به عنوان مثال اگر PLC شما، مدل PLC S7 1200 زیمنس است، کافی است به سایت اصلی زیمنس مراجعه کرده و آن را دانلود کنید.
  • شناسایی ماژول‌های ورودی و خروجی: برای اطمینان از اتصالات سیم کشی صحیح، باید تفاوت ماژول‌های ورودی و خروجی را بدانید. ماژول‌های خروجی نشانگر منطقی و ماژول‌های ورودی نشانگر قدرت هستند.
  • اتصال منبع تغذیه: منبع تغذیه را با رعایت دستورالعمل‌های سازنده به طول ایمن به plc متصل کنید.
  • سیم کشی ورودی: ابتدا سیم کشی ورودی مانند سنسورها و سوئیچ‌ها را انجام دهید.
  • سیم کشی خروجی: در مرحله بعد سیم کشی موتورها و محرک‌ها را انجام دهید.
  • تست و آزمون: بعد از تکمیل فرآیند سیم کشی، اتصالات را تست کرده و از عملکرد صحیح دستگاه اطمینان حاصل کنید.
  • نصب و نگهداری: در آخرین مرحله، plc را در یک مکان مناسب نصب کنید تا از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری شود. هر چند ماه یک‌بار به صورت کامل بازرسی کرده و از عملکرد plc اطمینان حاصل کنید.

در نهایت توجه داشته باشید که سیم کشی plc، کاری تخصصی است و اگر دانش لازم را ندارید، هرگز به تنهایی و بدون نظر متخصص، این عمل را انجام ندهید.

نکات عملی برای سیم کشی PLC

وقتی صحبت از سیم کشی plc می‌شود، جزئیات اهمیت زیادی پیدا می‌کند. از استحکام اتصالات مطمئن شوید و دوباره نمودار سیم کشی را به دقت دنبال کنید. فرآیند آزمون و خطا را انجام دهید، هر اشتباه فرصتی برای یادگیری و بهبود مهارت‌های شماست. حتی با تجربه‌ترین متخصصان هم ممکن است در هنگام سیم بندی plc با چالش‌هایی مواجه شوند. از اتصالات معیوب گرفته تا نوسانات ولتاژ، عیب‌یابی مشکلات رایج سیم کشی پی ال سی نیاز به صبر و رویکرد صحیح دارد. با تقویت مهارت‌های خود و کمک متخصص، می‌توانید از پس مشکلات برآیید.

بیشتر بخوانید: کارت حافظه زیمنس

سخن پایانی

در پایان، آموزش سیم کشی plc زیمنس، یک مجموعه مهارت ارزشمند است که به شما کمک می‌کند سریع‌تر در صنعت اتوماسیون پیشرفته کنید. با درک اصول اولیه، تسلط به نمودارهای سیم کشی و تکنیک‌ها، به خوبی می‌توانید سیم کشی plc را به تنهایی انجام دهید. البته باید توجه داشته باشید که سیم کشی plc، کاری تخصصی است، به همین دلیل اگر دانش فنی لازم را ندارید حتماً از یک متخصص کمک بگیرید. کنترل کالا، با بیش از 10 سال سابقه تامین‌کننده و ارائه‌دهنده خدمات اتوماسیون صنعتی در ایران است. چنانچه قصد خرید یا نصب plc را دارید، می‌توانید همین‌ الان با ما ارتباط برقرار کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *